Sudan – Umbria

Umbria

Umbria; sloviti italijanski wreck iz časa pred drugo svetovno vojno, poln vojaške in gradbene opreme, materiala, avtomobilov,  potopljen pred Port Sudanom na 35m, sega tik do morske gladine. Eden najlepših wreckov na svetu.

Galerija slik

Umbria

Zgodba Umbrie je precej zapletena. Zgrajena že ob koncu 19 stoletja, je dočakal drugo svetovno vojno kot otovorna ladja italijankse mornarice. V času italianske vojne napovedi Britaniji, je bila Umbria, polna gradbenega materila, orožja, streliva, cementa, ploščic, elektro opreme, avtomobilov in opreme za italijanske enote, na poti v italijansko kolonijo Eritrejo. Po prehodu Sueškega prekopa se je spretno izogibala britanskim pregledom, dokler je niso pred Port Sudanom prisili k

Italijanske mine na Umbriji

sidranju. Ob obisku britanske kontrole, je italijanski kapetan ocenil, da je vzel vrag šalo in je skrivanja konec. Raje kot da bi dragoceni tovor predal Britrancem, je med obiskom ukazal odpreti ventile in Umbria je z nedotaknjenim tovorom sedla na dno 30m globoko. Menda je menil, da bi jo lahko po zmagi nad Britanci spet dvignili.

Umbrija

Italijanski poveljnik je torej poskrbel za enega najlepših in najbolj nedotaknjenih wreckov na svetu na katerm smo naredili tri potope. Dva v notranjost ladje, kjer so z malo previdnosti in orientacije dostopni trije decki, restavracija, strojnica, pekarna.

Ladja leži na boku na globini nekaj čez 30m, notranjost je dostopna preko tovornih odprtin in hodnikov. Wreck na katerem bi lahko naredil 10 potopov pa še ne bi potešil radovednosti.

This entry was posted in Potapljanje, potapljaške lokacije and tagged , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

En odziv na “Sudan – Umbria”

  1. […] – (daljši opis na blogu); sloviti italijanski wreck iz časa pred drugo svetovno vojno, poln vojaške in gradbene opreme, […]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja