Okoli Zakynthosa do Laganas bay – sreda 20.8.08

Naslednji dan že precej zgodaj (da prehitimo veter, ki sicer dobro nabija v zalive na W obali) odrinemo okoli N rta proti W obali. Dolgi valovi iz odprtega morja so posledica včerajšnjega vetra in brez vetra so prav nadležni. Pot do ogleda vrednih točk nam kažejo turistične ladjice, ki se že podajajo protii jugu. “Znamenito” Blue Grotto bomo preskočili, saj je ne najdemo, pravi cilj pa je Navajo beach.

Navajo beach

Navajo beach

Zaliv Navajo beach z nasedlo ladijsko razbitino je menda najbolj slikan turistični motiv Grčije. Dostopen samo iz morske strani ponuja impresiven pogled na kombinacijo belih sten in zeleno modrega morja. Dolgi valovi nas prepričajo, da je dovolj samo gledati in odpovemo se izkrcanju. Obala je prazna, razen nekaj najbolj zgodnjih obiskovalcev smo sami. Verjetno pa se sredi dneva gostota turistov tukaj povzpne preko sprejemljivih meja.

N obala Zakynthosa

N obala Zakynthosa

Nadaljujemo plovbo proti jugu, mimo podoben obale, ki sčasoma postane že nekaj vsakdanje kičastega: bel prod, sive stene, zeleno morje, sonce in veter za udobno jadranje.

Proti večeru plujemo mimo S rta Zakynthosa. Izpostavljenost visokih sten južnemu odprtemu morju in pomorščakom iz dalnjih (turističnih) dežel, je dala Grkom idejo, da so na najvišji vrh postavili od daleč vidno nacionalno zastavo. Šele po dobrem ogledu miniaturne hišice ob zastavi in počasnem plapolanju, ti postane jasno da gre za ogromno, več kot 20-30m dolgo zastavo, ki že na daleč oznanja grško suverenost.
DSC_2219.JPG
Naš večerni cilj je zaliv Laganas na južnem delu Zakynthosa, ki je obenem tudi prvi grški morski rezervat (Laganas Bay, Zakynthos. Greece’s First Marine Park). Na plaže tega zaliva namreč želve odlagajo jajca in se borijo z nadležnimi turisti za krpico toplega peska za gretje jajc!

Žal kljub obljubam Niki nismo videli nobene želve. Večer preživimo na sidru v družbi petih jadrnic na sidrišču v W delu velikega zaliva. Jutri odhajamo v Zante town.

This entry was posted in Grčija 2008, Jadranje and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja