Ne „ščij“ proti jugu, ker boš moker – torek 21.4.2009

Mola di Bari je precej zanikrno pristanišče, v mesto se nismo podali, ker smo bili preveč utrujeni in željni spanja. Vremenska napoved je še vedno jugo, oblačno in „local showers & thunderstorms“. Italijanska obala je dolgočasna in Otrant neprijeten, zato zjutraj čim prej gas proti jugu in Jugu.

Brindisi

Brindisi

Novejše hitrejše barke s prosto visečo kobilico, kot je tudi First 40.7, imajo ozke boke in ploski trebuh, da dosegajo čim večje hitrosti. Lepo, vendar ko pri nabijanju v valove ne zmorejo več sekati valov in postane prosti pad preko vala preglobok, začnejo neprijetno treskati po dolinah. Vsa barka se strese, vključno s posadko. Pomaga plovba pod kotom 30-40 stopinj na valove, ampak to vedno ni mogoče.

Danes je bil tak dan, ob industrijski italijanski obali smo nabijali po valovih in razbijali ledvične kamne. Cilj je bil skoraj 90 nm oddaljen Otranto, ki je najbolj ugodno (najbližje) izhodišče za Grčijo, oziroma Krf.

Na poti proti Brindisiju se med deževnimi nalivi ukvarjam z ocenami kako naprej. Nika je že precej nejevoljna in ima dovolj motoriranja, malo smo mokri, Otranto pa še daleč.

Ob italijanski obali.

Ob italijanski obali.

V prid Otranta govori želja priti čim bolj južno in jutri na Krf. Nasprotni argumenti so neprijetna plovba proti jugu, večerni počitek, neprijetno vplutje ponoči (šele okoli 22:00 v Otranto).

Kakšne 3mn južno (mimo) Brindisija se kazalec na tanku nevarno približa levi tretjini. Merilci za nafto na vseh barkah na katerih sem do sedaj plul so bili bolj tipa „polno / prazno“, vmes pa se ni za zanašat na točnost. Tale recimo zelo dolgo zdrži na tričetrt, potem pa hitro pade na minimum. Edini zanesljiv račun je število ur, prostornina tanka (130L) in povprečna poraba (3,3-4L/h). PA upoštevat še webasto ponoči, ki pokuri os 2-4dl in enačba je zahtevna. Ko ob vse večjih valovih na plitvinah okoli Brindisija pomislim še na ruleto ali bo 10L nafte premalo ali 10L preveč, me mine do Otranta. Obrnemo v nam že znani in domači Brindisi v katerega priplujemo v nalivu.

Dveh marin še nismo preizkusili, saj je vez na južni obali mestnega zaliva zraven pumpe vedno prost. Tako je tudi zdaj, družbo nam delajo tri barke, ki očitno tudi čakajo , da jugo poneha.

Večerni pohod po centru mesta zadovolji željo po civilizaciji in brskanje po trgovinah potolaži Niko. Na srečo se „zatakne“ v trgovini „vse po 99 centov“. Toliko veselja in toliko časa za samo €7,92 že dolgo ne.

Dnevni izkupiček cca. 55Nm motoriranja

This entry was posted in Hrvaška - Turčija 2009, Jadranje and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja