Okoli Paxosa do Gaiosa – sreda 13.8.08

Paxos

Paxos

Zahodna obala Paxosa

Zahodna obala Paxosa

Zjutraj smo se odpravili na ogled zahodne obale Paxosa (Wikipedia, Noonsite, CruiserLog) in prelepih sten. Še preden se zbudi NW. Mnogo Ionskih tokov je na W obalah strmih, nedostopnih. Najlepša in vredna ogleda sta predvsem Paxox in Lefkada (Wikipedia, Noonsite, CruiserLog). Kefalonijo in njene prelepe plaže med prepadnimi stenami smo si ogledali s kopnega, s sposojenim avtomobilom. Visoke prepadne stene, turkizni zalivi ob vznožjih, divja obala. Kornatski klifi so v premerjavi s tem pravi pritlikavčki.

Paxos (Wikipedia, Noonsite, CruiserLog), je eden najlepših otokov Ionskega otočja, s starimi oljčnimi nasadi in prelepimi zalive. Ponuja tri zaščitene lučice. Na severu zaprt zaliv ob vasici Lakka (Wikipedia, Noonsite, CruiserLog), kjer je notranji  del zaliva precej plitev (2-3m), tako da so bark ez globjimi grezi obsojene na sidranje v prvem delu. Najbolj obljudeno je mestece Gaios (Wikipedia, Noonsite, CruiserLog), biser otočka. V dolgem kanalu na NE obali je precej prostora za mediteransko vezanje, zaščiteno dobro, na mestnih obalah pa običajno precej gneče. Na jugu otoka je precej velik zaliv Mongonissi, ki je pravzaprav preliv med Paxosom in otokom Mongonissi.

Kopanje, malica, popoldanski postanek v zalivu Mongonissi, ki je sicer eno izmed treh sidrišč na otoku. Morje precej globoko, vaška plaža polna (kričečih) kopalcev, tako da se nam je zazdelo, da mora Paxos ponujati še kaj lepšega.

Zvečer prihod v Gaios. Lepo mestece, sicer za odtenek preveč obljudeno, tako da je vezanje mogoče le v kanalu severno do centra. Gužva, vezanje po mediteransko na podganji otok.

Gaios Paxos

Gaios Paxos

Gaios, Paxos

Gaios, Paxos

Zvečer večerja v mestecu.

This entry was posted in Grčija 2008, Jadranje and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja