Od Tremitov do Santo Spirita – četrtek 7.8.08

Na poti proti Vieste

Na poti proti Vieste

Mirno in sončno jutri sva pričakala že na poti proti Garganskem polotoku in mestecu Vieste na skrajnem rtu. Katja je še malo poležala (pospala) v kokpitu, sam pa sem se počasi odtajal in privajal na dopustniški ritem. Oddaljenost od Tremitov do Vieste me je kar malo presenetila, 33 milj se nabere. Veter tako lepo piha in tako se nam mudi proti jugu, da se odločimo Vieste preksočiti. Za Garganom pa spet prečenje zaliva pod italijasko ostrogo. Torej precej dolga pot. Vreme je stabilno in pihal je zmeren (15kn) NW.

Vieste

Vieste

Sicer dolgočasno polkrmo popestri počen “baumniderholer” 6 mm vectra, ki je odslužila svoje. Pri jadranju v krmo vso silo, s katero veter nbapenja jadro drži wang in ne škota. Zato je bum lepo poskočil. Kar veselo je v krmo obvladati podivjan boom in namestiti novo vrv.
P8070232.JPG
Bolj kot ne na slepo izberemo za prenočevanje Santo Spirito, majhno mestece, v bistvu predmestje Barija. V Bari mi ni za rinit, saj si ga ne želim (in nima časa) videt. Samo za spanje rabimo nekaj majhnega, prijaznega. Santo Spirito izgleda kul.

Žal je vse skupaj precej plitvo, sploh del ob pontonih in pomolih. Zato pa imajo takoj ob vhodu novo “marino”, tri, štiri pontone. Dva navidez “mornarja” se kar potrudita in trudita z nami, namesto prekratkega mooringa, nam ponudita kar tanko vrvico, ki mooring veže na ponton. “Saj ne bo vetra ponoči!” 🙂 Seveda vse poteka v italijanščini, saj drugega niti ne razumejo kaj šele govorijo. Na koncu ugotovimo, da je to “privat” marina. Da, smo na privezu enega lokalca, ki bo danes “zunaj” in da zato lahko ostanemo čez noč. Pa da nas to stane 60 EUR. Šele kasneje ugotovimo, da je to bila najdražja marina na celi poti v Grčijo in nazaj.

Zvečer v mestu obiščemo pizzerijo, bolj kiosk, kjer pečejo pizze in pite, lačna usta jih pa kar stoje odnašajo in jedo. Pizza je res OK.Mestece pa sicer zelo prijazno, a obenem že precej južno. Ceste umazane, promet kaotičen, domačini že bolj “zapečeni”, turistov bolj malo. Prihajam v italijansko pokrajino Apulijo, ki se razteza ob E obali vse do pete italijanskega škornja.

Na lokalni tržnici – stojnicah še nakup sušenih paradižnikov in oliv. Mljask …

This entry was posted in Grčija 2008, Jadranje and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja