Proti Amorgosu

Do 12h pospravimo barko, počistimo ostanke napacanega olja, napolnimo vodo, plačamo marino (29€ za privez, elektriko in vodo) in odplujemo.

Vreme: sonce

Veter: 23 vozlov narašča

Jadra: glavno na drugi krajšavi, genova cela

Hitrost vožnje: 8,5 vozlov

Chora, Amorgos

Prihod v zaliv Ormos Levitha ob 15h. Prekrasen zaliv. Sicer nam prvič v Grčiji poberejo bojarino 7,5€, a za mirno spanje se to splača, saj te dni in noči kar precej piha za majski čas. Sledi kopanje (voda ledena), sončenje, branje, Nikin ribolov, malica (testeninska solata). Ves večer uživamo in ga zaključimo z dobro rižoto z bučkami, česnom, olivnim oljem in sirom. Nika pomije posodo, potem pa pojamra , da je prebrala že vseh šest knjig (Obrekljivka, ……………), ki jih je pritovorila na dopust. Hitim brati svojo knjigo, da jo bom lahko predala njej.

Aja še plan za jutri: Smer Mali Kikladi, prvi cilj Amorgos, kjer so snemali film Luca Bessona, Big Blue. Komaj čakam!

Sobota, 1.5.2010, 4 zjutraj. Barka se mirno pozibava, a očitno me moti polna luna in mi ne da spati. V daljavi slišim beketanje ovc in koz, ki se očitno že na vse zgodaj pasejo po otoku. Pomislim na domače, ki bodo verjetno splezali danes na Urbana, kot je običaj vsako leto za 1 maj. Ker se ne morem uspavati, prižgem lučko in se za eno urco posvetimi svoji knjigi Anne Provost, Padec. Nato poskušam spet zaspati.

Kontrasti Kikladov, Amorgos

Ura: 7 zjutraj. Andrej vstane in me nežno vpraša, če odrinemo. Ker tako ali tako moje spanje ni kaj prida, privolim in se kot ponavadi lotim pospravljanja potencialno letečih predmetov in pripravim barko na jadranje. Vetra je spet kar precej.

Ura: 7:30 Odhod. Priči sva prelepemu sončnemu vzhodu. Nekaj časa plujeva na motor, da ohladiva hladilnik,

Zahod nad Choro, Amorgos

Veter: 12 vozlov

Jadra gor

Hitrost vožnje: 7,2 vozla. Lepo!

Smer: Amorgos

Pred nama se že kaže Nisos (otok) Kinaros, s svojimi klifi. Približujemo se severni strani Amorgosa, a ker se veter večino časa v naša jadra zaganja s hitrostjo 30 vozlov in več in je morje precej valovito (vsaj 2 meterski valovi in to nekoordinirani, tako da nas tudi občasno zaliva) in če na to dodam še svojo neprespano noč, ni čudno, da se je v meni naselilo kar precej nelagodno počutje. Roko na srce, vedno bolj ugotavljam, da moja fizična moč ni več to, kar je bila do 40. leta. Temu primerno pa verjetno včasih tudi psiha riše nekoliko višje valove, kot bi bilo potrebno. A če se človek tega zaveda in zna obrniti misli v pozitivno smer, je vsak strah za nekaj dober, pa če tudi za to, da se nekoliko skrajšajo jadra. Saj veste kako pravijo. Ko prvič pomisliš, da bi skrajšal jadra, stori to takoj! Ko pa prvič pomisliš, da bi jadra močneje razpel, počakaj, da na to pomisliš vsaj dvakrat!

Morski prijatelji ob Amorgosu

Ko nas je morje najbolj premetavalo, sem se spomnila na v Aegean Pilot prebrano dejstvo, da v bližini Amorgosa živijo cele družine delfinov. In ni minilo niti pol ure, ko sem levo za barko zagledala dva delfina. Igrivo poskakujeta iz vode. A ko se približata barki, ugotovimo, da jih je vsaj sedem. Vsi se začnejo poigravati z kljunom naše barke in vsaj 15 minut plavajo z nami in se otročje igrajo. Če ne verjamete, poglejte filmček, ki mi ga je uspelo posneti.

Polni prijetnih vtisov, a utrujeni od premetavanja in precejšnjega vetra smo končno le prispeli do pristanišča Katapola.
Sposodili smo si rent a car in se odpeljali pogledat Choro nad pristaniškim naseljem. Prekrasno glavno mestece otoka (na grških otokih se glavna mesteca mnogokrat imenujejo Chora – Khora).

Vodička nad prepadom

Ves čas sem mislila na vaju Jana in Dean, saj bi bilo vama tukaj želo všeč. Drobne uliči se prepletajo med z belim apnom lepo pobarvanimi majhnimi hiškami na hribu. Kmalu nas je prišel pozdravit tudi majhen kuža, ki ga je Nika takoj vzljubila in nas je spremljal ves čas, ko smo raziskovali mestece. Na koncu nas je pripeljal do taverne, kjer je na tabli pisalo “daily dishes, ask inside”. In to smo tudi naredili in dobili 1 x meet ballse in 2 x kozlička pod peko, oboje s krompirjem ter tzaziki. Za aperitiv pa še neko njihovo domačo zadevo, ki je prekosila vse dosedaj sprobane travarice. Cena pojedine 14€. Njami!

“daily dishes, ask inside”

Jutri nadaljujemo po Amorgosu z avtom (Cena rentanja avta je 20€ za en dan).

Nedelja, 2.5.2010 Potep po Amorgosu, kopanje in sončenje na prekrasni plaži, ogled še dveh manjših mestec (naselij), ki so vsa na vrhu otoka in ne

SE stran Amorgosa

ob morju. Očitno ljudje tukaj niso ribiči ampak živinorejci, saj je koz in ovac nešteto. In kako so smešne. Samo da jim štanga od znaka dela senco čez oči in so že prepričane, da jim ni vroče in da so popolnoma skrite v senci. Kam vse se stišijo, da najdejo košček sence. Prav zanimive so.

Razbitina Olympia, ena glavnih vlog v BigBlue

Ko se vrnemo k privezu ugotovimo, da so eni američani vrgli svoje sidro čez naše in da ne moremo odpluti naprej, brez da jih dvignemo. Po daljšem pregovarjanju in manevriranju okoli njihovega sidra, se le končno odločijo, da bodo dvignili svoje sidro in nam omogočili odhod. Odpravimo se proti jugozahodu, v majhen zalivček Kalotaritisa, kjer bomo zjutraj imeli najbližje proti oddaljenemu Santoriniju.

Siesta, Amorgos

Ura: 17h

Smer: Miren zaliv na južni strani Amorgosa – Kalotaritisa.

Plan: jutri vstajanje čim prej in odhod proti Santoriniju

Vremenska napoved: Skoraj nič vetra in sonce.

This entry was posted in Grčija - Turčija 2010, Jadranje and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja