Bodrum, potapljanje, mesto

Sobota mine v jadranju med Knidosom in Bodrumom, turškim St.Tropezom, ki nas pričaka v popoldanskih refulih s polnim mestnim pristaniščem. Ob vhodu nas ovoha gumenjak iz marine, ki nas seveda vabi v marino za €45, kar se nam zdi odločno preveč. O prostih mestih v mestu pa ne ve kaj dosti, ampak vem jaz! Vsa so zasedena z lokalnimi guleti, ki vozijo turiste, prodajajo spominke, ribe, etc in tako tudi ljubosumno čuvajo svoje priveze na obali, ki jih dajejo kruh. Guleti so stisnjeni kot golobi na strehi, eden ob drugem, vsi na sidrih, ne vem kako jih ne zamotajo. Odkrijemo 20m proste obale v kotu, na ugodni lokaciji, edino proti vetru je obrneno. Vržemo sidro in se približamo obali. Turki kot običajno tečejo pomagat, a žal moramo iz priveza do 19:00, takrat s enamreč vračajo gultei, ki so žez dan na izletih. V 20 minutah se organizirajo (turki) in se odločijo, da se bomo privezali na sidro, zadaj pa bočno na privezanega guleta, tako da ne bomo zasedali prostora (tudi če pride redar ne plaačamo) obenem pa bomo sredi mesta. Odlično, sploh zaradi nočnega odhoda s taksijem na letališče. Večer prebijemo po mestu in v restavraciji našega gostitelja ob privezovanju. Kako mu je ime ne vem, ker ga baje vsi kličejo Amigo (tudi mama?). Turki so izredno prijazni in ustrežljivi, kljub temu pa se mu je 20 minuit prijaznosti in dva zavezana štrika neskončno splačalo. To mi deli!

Jana&Dean/Mery&Andro ob 2 ponoči odrinejo na letališče. Pelje jih (spet) Amigo! Srečno pot.

Ostala družinska posadka preživi še nedeljo in ponedeljek privezana na gulet sredi Bodruma (v ponedelejek odrinejo na izlet, ampak zdržimo na sidru do prihoda nazaj). Uspem na potapljanje na dve lokaciji na Black Island. Čerpav se dogovorim na sosednjem guletu, pa grem na barko, ki je v hotelskem centru cca. 5 km iz mesta. Tja me pelje moj potapljaški vodič, Turek s precej več kot 100kg na mopedu. Sopihava v klanec in drviva kot kugla v dolino, vse seveda brez čelade. Lastnik enega izmed treh centrov, ki delajo skupaj. Sezone imajo 5 mesecev, “pozimi” pa dela kot tehnični potapljač. letos je “zidal” podmorski del marine na Cipru.

Potop presenečenje: vidljivost odlična – 30m, podvodni vrtovi, ribe velike – kirnaj 20kg, murene, ugorjev gneča. Skorajda me je bolj spominjalo na rdeče morske koralne vrtove, kot pa na hrvaške temno modre globine. Sicer pa je ravno Bodrum znan po dobrem potapljanju in vidljivost.

This entry was posted in Jadranje, Turčija 2009 and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja