Plavanje z delfini v Turčiji

Tole bi moralo biti poročilo o soboti, 2.majaj 2009, a so delfini v popolnosti prevladali nad ostalim dogajanjem. Namreč že pred odhodom v Turčijo sva s Katjo načrtovala spisek “dobrot”, s katerimo bova Niko prepričala o potrebnosti in zanimivosti jadranja v Tručijo. Namreč 11 letnim deklicam se zdi guncanje iz Hrvaške do Turčije dolgočasno, brezveze, sploh pa s starši. Med “vabami” je bilo ob nakupovanju “nepotrebščin” – zapestnic, ogrlic, uhanov, etc, tudi plavanje z delfini, o katerem sanja že nekaj let.

Naša delfinka

Naša delfinka

Med brskanjem po internetu sem v bližini Kusadasija našel tudi vodni park Adaland, v okviru katerega deluje tudi Adaland Dolphinpark. Ob vsakodnevnih showih ponujajo tudi plavanje in druženje z delfini. Ne glede na ne ravno nizko ceno smo se odločili za družen obisk showa z delfini, kakor tudi plavanja z njimi. Z dolmušem (minibus) smo se zapelajli do Adalanda, kakšnih 3-4 km oddaljenega parka na gričkih ob morju.

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Aquapark z bazeni sicer še ne dela, zato pa so delfini že zavihali rokave in čakajo na naše denarnice. Na vhodu nas usmerijo proti Dolphin parku, kjer čakamo do cca 13:30, ko stopimo do show bazena, kejr nas že čakajo delfini. Z velimi zanimanjem prilavajo do roba in ležeč na boku dvigajo glavo iz vode. Tako najlažje vidijo kaj se dogaja na “obali”. Vznemirjeno začnejo plavati po bazenu in poskakovati iz vode. Kljub temu, da smo ponosn i da so nas “veseli” pa je nervoza verjetno namenjena hladilnim torbam z ribami, ki jih slutijo ob bližajočem nastopu.

Za nas pripravijo v stranskem bazenu dva delfina, mlajšega samca in samico Sissi, ki se na koncu izkaže za najbolj družabno.

Trener razloži nekaj pravil:

  • delfine se boža samo z odprto dlanjo in ne praska, treplja ali žoka
  • izogibati se je treba dotikanja po smrčku – gobcu, očeh in nosni luknji, ker jih to moti  (verjetno se boji da se zaduši)
  • delfin mora imeti vedno dovolj prostora da lahko plava
  • na prsih prekrižane roke mu pomenijo da nič ne pričakuješ od njega – da ga ne boš božal, objemal ali ljubčkal
  • delali bomo več “vaj”, kjer bo vsak prišel do svojega dela pozornosti in naklonjenosti delfina:

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Božanje plavajočega delfina, ko priplava mimo, rokovanje, ko se Sissy povzpne iz vode in jo primeš za dve prsni plavuti. Ljubčkanje na gobec – Sissy priplava do tebe in ti v “sklečko” sklenjen roke položi godec in čaka na “lupčka” – potem se vrne do trenerja po ribo- srž vse igre! Na koncu pa še ježa na delfinovem trebuhu. Na hrbtu mimo plavajoča Sissy ti ponudi prsni plavuti in te vleče po bazenu.

Ta predstava je za delfine tudi trening, zato ob robu sedeči trener zahteva sodelovanje tudi plavalcev. Čeprav ji on nekaj razlaga in piska s predirljivo visoko piščalko, se Sissy tudi zmede in ko se hočeš z njo rokovat, te hoče poljubiti. V takšnem primeru prekrižaš roke in Sissy gre do trenerja za nova navodila tako dolgo, da naredi kar trener zahteva.

Čeprav vse skupaj traja skoraj pol ure mine kot blisk. V bistu je veličasten občutek biti v bazenu skupaj z delfinom, ki meri 2-3 metre in nežno plava med nami. Delfinova koža je nekako gumijasta in nič kaj podobna ribi. Plava umirjeno in radovedno. Ljudje smo navajeni komunikacije z živalmi s katerimi se pogosto srečujemo. Tako hitro “beremo” psa ali mačko, razumemo kaj pomeni kakšna kretnja, grimasa na obrazu ali obnašanje. Težje je že s kravo, ovco ali prašičem. Pri delfinu pa pojma nimaš kaj ti sporoča, ker nisi navajen njegovih znakov, načina plavanja, kretenj. Kakorkoli bilo je enkratno in šele kasneje začneš podoživljati vse trenutke. Takrat pa na vse pozabiš.

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Adaland Dolphinpark

Ko sem vprašal Niko, kako se ji je zdelo ljubčkati se z delfinom, je takoj ugotovila, da ji je iz gobca smrdelo po ribah! Seveda, če pa jih je ves čas dobivala za nagrado za vsak ljupček.

Show pa so izvedli ob 14:00 ostali štirje delfini, ne vem ali so bolj divjaški in ne smejo plavati z obiskovalci ali pa Sissy ne zna vseh vragolij. Skakanje iz vode, skozi obroč, do balona 3-4 metre nad vodo, do ribe iz trenerjevih ust, etc. Zraven pa seveda vedra sardel za nagrado. Iskreno upam, da se pri tem vsaj zabavajo.

Vse skupaj je namreč zelo “prisrčno in zabavno”, a delfini so v ujetništvu sicer velikega, a kljub temu umetnega bazena brez rib, širjav, valov in narvnih izzivov. Delfini so mi kljub temu ljubši, ko švigajo pred kljunom v metrskih valovih močnega juga nekje na sredi jadrana in uživajo neizmerno svobodo in strast do življenja v divjini.

This entry was posted in Hrvaška - Turčija 2009, Jadranje and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja