Vathi do Fiskarda, Kefalonija – nedelja 17.8.08


KefaloniaZjutraj smo hitro zapustili Vathi in po kratkem jadranju okoli N rta Ithake prispeli v Fiskardo (Wikipedia, CruiserLog), majhno mestece na NE obali Kefalonije (Wikipedia, Noonsite, CruiserLog). Mestna lučica ponuja odlično zaščito pred prevladujočimi NW vetrovi. Ob celotni obali poteka mestni korzo, gosto posejan z gostilnicami, slaščičarnami.

Zahodna obala Kefalonije

Zahodna obala Kefalonije

Mize lokalov zasedajo večino obale, tako da moramo ob odhodu z barke dvigniti kakšno gospo iz stola. Elektrike in vode ni, razen na lesenem pontonu v NW delu lučice. Vode (pogojno) iz lokala proti plačilu.

FiskardoZvečer so ulice polne sprehajalcev in pivcev/jedcev. Kljub temu, da ni ravno največjega miru, je Fiskardo naredil dober vtis in najlepša mestna izkušnja v Ionskem morju. Mogoče se z njim lahko meri še Gaios.

Fiskardo, Kefalonija

Fiskardo, Kefalonija

Zlatarka v Fiskardu

Zlatarka v Fiskardu

Privezali smo se v centru, na sicer zadnje prosto mesto. Mooringov ni, zato te pa nihče ne mori s kakšnimi privezninami. Šele kasneje smo ugotovili, da smo kljub temu imeli srečo, zato smo na tem dragocenem mestu ostali še dva dni in ga izbrali za rent-a-car bazo za ogled Kefalonije. Popoldanske urice smo preživeli v raziskovanju mesteca in spremljanju skorajda pretepov za zadnje priveze na obali. V bližnjem rent-a-car centru smo za naslednje dva dni rezervirali malega Hyundaia (65E/dan).

Kefalonija, pogled proti Ithaki

Kefalonija, pogled proti Ithaki

Kefalonija, park narave

Kefalonija, park narave

Po prevzemu avtomobilčka smo se odpravili po otoku. Zahodna obala Kefalonije je pretežno strma in bolj divja, ter izpostavljena vsakodnevnim NW vetrovom. Glede na dolge razdalje je ogled z avtom bistveno bolj prikladen kot z morske strani. Porto De Assos (CruiserLog) je majhna vasica, odmaknjena od največjega vrveža.

Naslednja postaja je bila znana plaža Myrtos (Wikipedia), ki vsakodnevno privlači turiste iz celotne Kefalonije. Peščena planota se preko majhnih kamečkov preliva v turkizne valove, ki včasih manj, včasih ap že kar z oceansko močjo udarjajo ob obalo. BayWatch stolp (na Katjino veselje z moško posadko) in dvignjena rdeča zastava opozarjata, da zna biti kopanje tudi nevarno. Z zabavo otrok tukaj ne bi smelo biti problema, po mnenju Nike je plaža z valovi celo boljša kot Aqualand na Krfu.

Med našo odsotnostjo se je pred zalivom nabralo lepo število jadrnic na sidru, ki so se v mesečini pozibavale na morju proti Ithaki. Med sprehodom sem odkril potapljaški center, ki je bil zaprt, oz. neobljuden. Na senčnem vrtu je bila miza s knjigo za goste, kjer si lahko zapisal svoje želje ali vprašanja in upravitelj bo po svojem prihodu nanje odgovoril (?) V odprti omari so bili prospekti o potopih, knnjižice in pečati centra. Očitno grški predstava o varnosti v turističnih mestih.

Mirto beach Kefalonija

Mirto beach Kefalonija

Mirtos beach

Mirtos beach

Po vrnitni z napornega popotovanja je sledilo poležavanje v kokpitu in opazovanje vaškega vrveža ter seveda passagiato do slaščičarne.

This entry was posted in Grčija 2008, Jadranje and tagged , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja